Το ψυγείο δεν είναι απλά μια αποθήκη τροφίμων· είναι ένα μηχάνημα με διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας. Αν πετάς πράγματα όπου βρεις, θα χαλάνε πιο γρήγορα και θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Δες πώς να το στήσεις σωστά σε 5 λεπτά:
1. Η πόρτα είναι το πιο “ζεστό” σημείο
Επειδή ανοιγοκλείνει συνέχεια, η πόρτα έχει τη μεγαλύτερη διακύμανση θερμοκρασίας.
- Μην βάζεις: Γάλα και αυγά εκεί. Θα χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα.
- Βάλε: Σάλτσες, μαρμελάδες, χυμούς και νερό. Πράγματα δηλαδή που έχουν φυσικά συντηρητικά και δεν τα επηρεάζει τόσο η εναλλαγή της θερμοκρασίας.
2. Τα πάνω ράφια (Σταθερή θερμοκρασία)
Εδώ η θερμοκρασία είναι η πιο σταθερή.
- Βάλε: Μαγειρεμένο φαγητό (σε τάπερ), αλλαντικά, τυριά και γιαούρτια. Είναι τα πράγματα που είναι έτοιμα για κατανάλωση και δεν χρειάζονται μαγείρεμα.
3. Τα κάτω ράφια (Το πιο κρύο σημείο)
Εδώ είναι το ιδανικό μέρος για τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα.
- Βάλε: Νωπό κρέας και ψάρι. Εκτός από το ότι είναι το πιο κρύο σημείο, αν στάξει κάτι από τη συσκευασία τους, δεν θα μολύνει τα υπόλοιπα τρόφιμα που βρίσκονται από κάτω.
4. Τα συρτάρια (Έλεγχος υγρασίας)
Τα συρτάρια έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την υγρασία μέσα.
- Βάλε: Φρούτα και λαχανικά.
- Tip: Μην τα πλένεις πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Η υγρασία που μένει πάνω τους ευνοεί τη μούχλα. Πλύνε τα μόνο λίγο πριν τα φας.
5. Ο κανόνας “First In, First Out” (FIFO)
Όταν γυρίζεις από το σούπερ μάρκετ, μην πετάς τα καινούργια πράγματα μπροστά.
- Η κίνηση: Φέρε τα παλιά γιαούρτια ή γάλατα μπροστά και βάλε τα καινούργια πίσω. Έτσι θα καταναλώσεις πρώτα αυτά που λήγουν σύντομα και δεν θα βρεις ποτέ ξανά κάτι ξεχασμένο και χαλασμένο στο βάθος του ραφιού.
Συμπέρασμα: Η σωστή οργάνωση του ψυγείου δεν έχει να κάνει με την αισθητική (αν και βοηθάει), αλλά με την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομία. Όταν κάθε πράγμα βρίσκεται στη σωστή ζώνη θερμοκρασίας, η διάρκεια ζωής του παρατείνεται κατά μέρες ή και εβδομάδες. Με το να ξέρεις ακριβώς τι έχεις και πότε λήγει, σταματάς να αγοράζεις διπλά πράγματα και, το κυριότερο, σταματάς να πετάς φαγητό που απλώς «θάφτηκε» στο πίσω μέρος του ραφιού.



